Wat is Harpaxofilie

Harpaxofilie / harpaxophilia:

Harpaxofilie, ook wel bekend als kleptofilie, is een seksuele afwijking waarbij mensen opgewonden raken door het stelen van voorwerpen of het verkrijgen van financiële middelen door middel van diefstal. Het is afgeleid van het Griekse woord “harpax”, wat betekent “dief” of “rover”, en “philia”, wat betekent “liefde” of “bevlieging”.

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek naar harpaxofilie gedaan, en het is niet opgenomen in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), het handboek dat wordt gebruikt door psychologen en psychiaters om mentale aandoeningen te diagnosticeren. Desondanks is het bekend dat harpaxofilie vaak samengaat met andere seksuele afwijkingen, zoals voyeurisme en fetishisme.

Mensen met harpaxofilie kunnen opgewonden raken door het stelen van voorwerpen of het verkrijgen van geld door middel van diefstal, of door het idee dat ze betrapt kunnen worden terwijl ze stelen. Sommigen kunnen ook opgewonden raken door het “spelen” van het slachtoffer, bijvoorbeeld door het stelen van voorwerpen uit de slaapkamer van iemand terwijl die persoon slaapt.

Harpaxofilie kan leiden tot serieuze problemen, zoals financiële problemen en gevangenisstraf voor degenen die betrapt worden op diefstal. Het kan ook leiden tot spanningen en conflicten in persoonlijke relaties en kan een bron van schaamte en verlegenheid zijn voor degenen die ermee worstelen.

Er zijn geen specifieke behandelingen voor harpaxofilie beschikbaar, hoewel sommige mensen met deze afwijking baat kunnen hebben bij psychotherapie of medicatie om hun impulsen te beheersen en te leren hoe ze hun seksuele energie op gezonde manieren kunnen uiten. Het is belangrijk om professioneel hulp te zoeken als harpaxofilie leidt tot problemen in het dagelijks leven of als het moeilijk is om de afwijking te beheersen.

elen aan geweld, weerloosbaarheid en de spanning voor een verkrachting.

Het is niet hetzelfde trouwens van opwinding van een rapedate.

Geef een reactie